به زعم من، سخنرانی TED را هیچ شخص علاقهمند به توسعه شخصی و ذهنی نباید از دست بدهد! باور دارم دیدن یا گوش کردن هفتهای حداقل ۲ تا از ویدیوها برای یک شخص عادی به اندازه غذا خوردن واجبه! به چشم من تنوع موضوعات، پرداختن به ایدهها از زوایای جدید، نگاه تیزبینانه، بخشیدن درک ژرف و نگاهی عمیق، در کنار آشنایی باز زبان آکادمیک، علمی، و رسمی، تنها تعداد کمی از برجسته ترین مزایای دیدن و شنیدن این مونولوگهای منحصر به فرد هستند!
رهبران سیاسی، اقتصاددانان، ورزشکاران رده اول، روانشناسان برجسته، پزشکان شناخته شده، پژوهشگران برتر، مديران صنایع، مهندسان، تولیدکنندگان، بازیگران، خوانندگان، هنرمندان صاحب سبک، مدیران رده بالا، پیشگامان عرصه تکنولوژی، فعالان محیط زیست، حقوق زنان، کودکان، حیوانات، معلمها، کمدینها، و خیل عظیمی از افرادی با پیشزمینهها، تحصیلات متفاوت، از ادیان، فرهنگ، و خطههای مختلف، و دارای زمینههای فعالیت گسترده که هر کدام حرفی نو و متفاوت برای گفتن دارند از دسته افرادی هستند که در رخدادهای مختلف تد شرکت کرده، سخنرانی میکنند و به بیان نظرات خود حول موضوعات و محورهایی که تا پیش از این یا هیچگاه به آنها فکر نکردهاید، یا از این زاویه و با این عمق دید به آنها ننگریستهاید، میپردازند.
حالا چرا اینجا، چرا در وبسایت من! چون شباهت بیمانند زبان آکادمیک و تخصصی به کار گرفته شده در سکشنهای ۳ و ۴ لستینگ آزمون آیلتس، البته در ماژول آکادمیک، به زبان به کار رفته در این سخنرانیها، آنها را به یکی از بهترین، موثرترین، و قابل اطمینانترین منابع برای تمرین و کسب و حفظ آمادگی برای لستنینگ تبدیل میکنه.
از طرف دیگه، تنوع و تشابه کلی موضوعات موجبات این رو فراهم میارن که ذهن متقاضی با طیف گستردهای از موضوعات خو بگیره و بتونه آمادگی گوش کردن به مطالب اون حوزه رو بدست آورده و حفظ کنه. آشنایی پیشین و غریبه نبودن و واژگان یا جارگن حوزههای مختلف یکی از چندین کلیدهای حفظ اعتماد به نفس و پاسخگویی به سوالات هست، و این گفتارها به رایگان این امکان رو برای شما فراهم میکنند و این دانش رو در اختیار شما میگذارند.
همه اینها در کنار شباهتهای ساختاری بین این دو کار رو در مواجهه با تسک ۳ و ۴ در تسک لستینگ آیلتس برای متقاضی بسیار آسان میکنه. اینکه هر دوی آنها در کانتکستی آکادمیک اجرا میشن در کنار این واقعیت که گوینده یا لِکچِرِر در این گفتارها در یک مونولوگ به ارائه و بیان نظرات خود میپردازه، آنها رو بیش از پیش مطلوب من و دانشآموزهای من میکنه.
به قسمتهای هیجانانگیز ماجرا نرسیدیم هنوز! در ادامه راه با من باشید تا توضیحات بیشتری رو حول مزایای مختلف و معجزه تدتاکها باهاتون در میون بزارم. ولی قبل از اوت باید کوتاه بهتون بگم چطور این گفتارها را ببینید.
اپلیکیشن TED روی موبایل، تبلت، دستگاه هوشمند یا کامپیوتر خود باز کنید. این اپلیکیشن روی همه پلتفرمهای متداول، از جمله IOS و اندروید رایگان در دسترس هست. همچنین خبر خوب اینکه اگر Smart TV دارید میتونید مستقیم روی تلوزیونتون ویدیوها رو لود کنید. میتونید از دستهبندیهای مختلفی که در اختیارتون قرار میگیره یا با سرچ کردن، موضوع/موضوعات مورد نظرتون رو پیدا کنید. اگر دوست دارید به صورت آفلاین و با تمرکز بتونید اونها رو ببینید کافی هست دکمه دانلود رو بزنید تا پس از انتخاب کیفیت دانلود مورد نظرتون اون گفتار خاص در دستگاه هوشمند شما بارگذاری شه تا اگر به اینترنت دسترسی نداشته باشید یا عامدا بخواید قطعش کنید تا در آرامش به مطالعه بپردازید هم بهش دسترسی داشته باشید. نکته آخر ولی مهمتر از همه روشن کردن گزینه زیرنویس یا subtitle هست (با ادامه مطلب همراه من باشید تا دلیلش رو براتون کامل شرح بدم.)
میدونستید با دیدن و گوش کردن به این سلسله گفتارها درک مطلب شما نیز قوی میشه! بله درست شنیدید؛ “درک مطلب“. از اونجایی که مغز شما هنگام گوش کردن به این گفتارها همزمان در حال خواندن زیرنویس انگلیسی و تحلیل گفتهها و جملات است، میتوان گفت پیوسته در حال تلاش برای درک و استخراج اطلاعات، و برقراری ارتباطات منطقی است تا با استنتاج (مشابه آنچه در بخش ریدینگ آیلتس انجام میدهد) به پاسخ ابهامات و سوالات خود برسد. لذا میتوان با قاطعیت گفت که تمرین پیوسته و دراز مدت با استفاده از گفتارهای تد به روشی که در این مقاله به آن اشاره شده میتواند توانایی درک مطلب متقاضی را ارتقا داده و حتی متحول کند. کانتکست آکادمیک نیز از دیگر وجوه مشترک این دو است که برقراری رابطه بین استفاده از این روش و بهبود قوه درک مطالب را تقویت میکند. به این فکر کرده بودید که دیدن این گفتارها میتونه به مرور زمان اسپلینگ یا دیکته شما رو قوی کنه! میدونستید که دیکته در نمره گرفتن از ۳ مهارت از ۴ مهارتی که در آزمون درشون سنجیده میشید نقش کلیدی داره؟! حتما میپرسید چرا و چطور؟ میدونید که اگر شما در لستنینگ پاسخ صحیح یک سوال رو بشنوید ولی اون رو با دیکته اشتباه (حتی ۱ حرف جابهجا) بنویسید یا در ریدینگ جواب صحیح رو بدونید ولی با دیکته اشتباه به پاسخنامه منتقلش کنید، نمره اون سوال به شما اختصاص داده نمیشه!
میدونید نیمی دانشآموزان سطح پیشرفته من که ۳۱ الی ۳۳ یا ۳۴ سوال رو صحیح میزنند، گاهی ۳ الی ۴ سوال دیگه رو همصحیح میزنن و فقط به خاطر دیکته نمره رو نمیگیرن؟! یعنی اگر از ابتدای مسیر یادگیری خودشون یا حداقل از نیمههای راه روی دیکته صحیح کلمات تمرکز میکردند، الان راحت نیم الی یک بَنداِسکور جلوتر بودند.
مهمتر از همه اینها، وقتی صحبت از مهارت رایتینگ میشه که متقاضیان شرکت در آزمون به طور میانگین کمترین نمره رو در اون کسب میکنند(اکثریت افراد، استثنائات رو مطلع هستم) اهمیت دیکته صحیح دو چندان میشه! اسپلینگ در رایتینگ نقش اساسی بازی میکنه و کافیه اِگزَمینِر بیشتر از یکی دو مورد غلط املایی ببینه تا نه تنها دست به قلم شه که از نمره شما کم کنه، بلکه دید کلی که نسبت به رایتینگ شما داره هم تا حدی دستخوش تغییر بشه.
خبر خوب اینکه به همه اینها میتونید ارتقا توانایی تلفظ صحیح رو هم اضافه کنید! زمانی که شما به صورت مکرر و به روشی که در بالا شرح دادم به مشاهده گفتارها میپردازید، به صورت منظم و پیوسته در معرض تلفظ صحیح واژگان عمومی متداول و تخصصی حوزههای مختلف خواهید بود. تکرر مواجهه با تلفظ صحیح این واژگان (exposure) در حالی که مغز شما همزمان و از طریق زیرنویس املای اون واژه رو میبینه، کمک شایانی به هک شدن تلفظ صحیح اون واژه در ذهنتون میکنه، و حتی باعث میشه تلفظ صحیح ترکیبات حروف رو تشخیص و تمییز بدید تا در تلفظ واژگان دیگر نیز به کمک شما بیان!
یه مژده برای افرادی که از کمبود منابع عملی تمرین گرامر شکایت دارند هم اینکه در هر یک دقیقه از این گفتارها که هر کدام به طور میانگین بین ۱۰ الی ۲۰ طول دارند بین ۵ تا ۱۰ ساختار گرامری یا دستور زبانی به کار میره! این باعث میشه شما به صورت مکرر در معرض کاربردهای آتنتیک (authentic) و صحیح هر کدام از این ساختها قرار بگیرید تا اونها رو از حالت غیرفعال یا passive در ذهنتون به حالت فعال یا active تبدیل کنید. طبیعی هست که در کنار دیدن و شنیدن این کاربردها، دست به قلم شدن و تمرین هستن که میتونن کمک کنن این هدف بزرگ و ارزشمند محقق بشه.
نوبتی هم باشه نوبت اسپیکینگ هست! و البته سر رایتینگ هم اینجا بی کلاه نمیمونه! ممکنه بگید آخه گفتارهای تد چطور ممکنه به اسپیکینگ ما کمک کنن؟ من میگممیتونن، خیلی خوبم میتونن، چطوریاش رو هم الآن براتون شرح میدم. ببینید، چه به عنوان متقاضی برای آیلتس تمرین کرده باشید چه به عنوان مدرس اون رو تدریس، میدونید که یکی از بازدارندهترین عوامل نمرهگرفتن و همچنین از کلیدیترین دلایل نداشتن اعتماد به نفس که خودش یه مانع غول پیکر سر راه همه هست، نداشتن ایده برای صحبت کردن یا نوشتن وقتی صحبت از موضوعات مختلف میشه هست! به عنوان مثال، دانشآموزشی من ابتدای راه و در اولین جلسات زیاد پیش میاد که به من بگن: “استاد، من که حتی ایده برای صحبت کردن راجع به خودم ندارم، چطور میتونم راجع به انرژی.های تجدیدپدیر، خودروهای الکتریکی، برابری جنسیتی، تبعیض نژادی، تغییرات اقليمی، حیوانات در حال انقراض، علل افسردگی، رکود اقتصادی، روشهای افزایش بهرهوری، اصول تربیت فرزندان، و موارد مشابه اینها صحبت کنم؟” و البته فرمایشات هم متین هست! نمیشه از کسی که تا حالا چیزی راجع به اینها نخونده یا نشنیده انتظار داشت بتونه راجع به شون صحبت کنه و به تولید زبان با محوریت اونها بپردازه! ولی خبر خوب اینه که موضوعات گفتارهای تد بسیار گسترده و همهگیر هست و هیچ حد و مرزی نمیشناسه! راجع به هر موضوعی که فکر کنید صحبت شده و علاوه بر مزایایی که تا پیش از این به اونها اشاره کردم، میتونید به ایدههای بیپایان برای صحبت یا نوشتن حول موضوعات مختلف دست پیدا کنید.
اصطلاحات رو دوست دارید؟ از اهمیت کالوکیشنها در تولید محتوای زبانی آگاه هستید؟ نیازی هست از نقش واژگان موضوعی د آیلتس براتون صحبت کنم؟ برای هر کدوم از اینها، نقشی که در ساختن محتوای آتنتیک و اصیل دارن، میزان نمراهآوری و تاثیرشان در band score شما، و نقشی که تمرین با گفتارهای تد به روشی که پیش از این به اون شاره داشتم، میتونم چندین پاراگراف رو براتون به رشته تحریر در بیارم، لیکن سخن رو کوتاه میکنم! اول این مقاله، و سپس “خود” را دریابید.
و اما، از دید من مزایای گفتارهای تد پایان نداره! میتونم چندین صفحه دیگه از تاثیر اونها در شنیدن نظرات متفاوت، مخالف، و گاه در-نگاه-اول پوچ و احمقانه بگم، وه بعد از کمی تامل میتونن تغییر رنگ بدن! از آگاه شدن از فرهنگ ملل دیگه، آشنایی با نقطه نظرات افرادی که متفاوت از ما فکر میکنن، بخشیدن وسعت دید به ما، افزایش توانایی تحملمون، افزایش درک ما از پدیدههای اطرافمون، کمک به ما در توسعه شخصی، برنامه ریزی، مدیریت زمان، مدیریت استرس، و بسیاری موارد دیگر.